sobota, 7 kwietnia 2012

~


bułki wieloziarniste z ricottą, przyprawami, pomidorem i ogórkiem / 2x z twarożkiem, przyprawami i łososiem wędzonym.
multigrain rolls with ricotta, spices, tomato and cucumber / 2x with cottage cheese, spices and smoke salmon. 


Ciasto, które gości u nas na Wielkanoc i Gwiazkę, już upieczone. Zwykle pieczone przez mamę, wczoraj połowa pracy należała do mnie. Dużo śmiechu oraz wyrywana wzajemnie miska i końcówki od miksera, bo każda chciała je "wylizać", przypomniały mi o dawnych latach.
Obiecuję dziś przepis na to ciasto na emma gotuje :).
A tak właściwie, to teraz się zastanawiam nad jego plusami... bo minusów widzę sporo: jest dość drogie (w skład wchodzi bardzo dużo orzechów), znika w mgnieniu oka oraz, jak to ciasto od pokoleń, jest pewnie bardzo kaloryczne... gdzie plusy? Bo oprócz tego, że jest to najlepsze ciasto pod słońcem (i wcale tu nie przesadzam ani nie wychwalam dlatego, że moje ;)), to nie widzę żadnych.

Nie dodałam wczorajszego jadłospisu na my set of dishes. Uznałam, że nie powinien ujrzeć światła dziennego ;). Doszłam także do wniosku, że idą święta, więc przecież nie będę fotografować wszystkiego, co zjem przy świątecznym stole. I, prawdę mówiąc, trochę męczy mnie codzienne spisywanie jadłospisów.
Od dziś jadłospisy będą się pojawiać, owszem, ale proszę się nie zdziwić, jeśli któregoś dnia (tak jak wczoraj) napiszę: niestety, jadłospis nie nadaje się do publikacji. 


A wesołych Świąt będę życzyć jutro :).

30 komentarzy:

  1. Twoje śniadanie jest jak moja wczorajsza kolacja ;D
    Fajnie, że masz taką miłą atmosferę przy pieczeniu ciasta ;p I nie zachwalaj go już tak, bo żałuję, że nie mogę spróbować ;pp

    OdpowiedzUsuń
  2. ricotta - zdecydowanie tak ! na bułce pełnoziarnistej idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. narobiłaś ochoty na bułkę :)
    muszę przyznać , że uwielbiam sposób w jaki się odżywiasz a twój ' my set of dish ' sprawdzam nałogowo :d

    OdpowiedzUsuń
  4. a czemu nie nadaje sie do publikacji?;d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Źle się czułam cały dzień jakbym miała zatrucie pokarmowe i jadłam mało konkretnie.

      Usuń
    2. pewnie balas sie ze przytyjesz przez swieta i wczoraj glodowka...

      Usuń
    3. Brawo, zgadłaś! W ogóle przez ostatni tydzień nic nie jadłam, a dodawałam zdjęcia posiłków znalezionych w internecie.

      Usuń
    4. Robiłaś jedzenie, zdjęcia, i chowałaś bądź oddawałas psu! ;p

      Usuń
    5. no to bardzo prawdopodobne bo jedno śniadanie ukazało się z psem u boku .

      anonim pieprznij się w łeb ! sam pewnie tak robisz ;/

      Usuń
  5. chce takei kanapkiiiiiiii <3

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ochotę na kanapki przez Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciemna bułeczka z łososiem to mistrzostwo <3

    OdpowiedzUsuń
  8. ale to Twoje sniadanko wyglada smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. i jeszcze zyczenia Radosnych Świat:)

    OdpowiedzUsuń
  10. hym... co do publikowania jadłospisu to napewno męczące, tym bardziej w święta gdzie np. u mnie śniadanie to pancakes z masłem orzechowym,bananem i syropem klonowym+ za 3.minuty kawał[bo nie akwałek;p] ciasta krówka i Twojego sernika, który nie wyszedł!. Za to się na Ciebie obraziłam!;(.Twaróg zmieliłam 3x, wszystko robiłam jak w przepisie i nie mam pojęcia czemu jest cienki...;(. Zawsze gdy pisze,że będzie puszysty, ja zrobię- cienki. A chciałam mieć tak piękny sernik...;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja to samo, nie przejmuj się :D

      Usuń
    2. Strasznie mi przykro, mi zawsze wychodzi... choć, szczerze mówiąc, najbardziej prosty wyszedł mi ostatnio. Wtedy, rozsmarowując ciasto, dałam go mniej przy bokach, a im bardziej środka, tym więcej. Może spróbujcie tak?
      No i bardzo ważne jest staranne wymieszanie białek. Ja to robię z prędkością żółwia (dosłownie), bo ten sernik rośnie właśnie na ubitych białkach.

      Usuń
    3. Może za szybko wyciągnęłaś z pieca? U mnie zazwyczaj serniki na ubitych białakch muszą postać w piecu wyłączony, bo taki szok temperatur nie wpływa na serniki zbyt dobrze :) Poza tym nie liczy się wygląd, a smak niebiański .. :)

      Usuń
    4. Bardzo możliwe, aczkolwiek opisałam dokładnie w przepisie, jak należy studzić ten sernik (co dziwne, próbowałam tak studzić inny, ale opadł... dlatego ten jest moim faworytem :)).

      Usuń
  11. Ale smakowicie to wygląda:)
    Ja chyba bym zwariowała, gdybym miała fotografować swój cały jadłospis...;]
    Wesołych świąt Emmo!

    OdpowiedzUsuń
  12. przepyszne kanapki, mmm z ricottą :). Wesołych i smakowitych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam bułeczkę z takimi dodatkami!
    zgadzam się, święta sa dla rodziny a nie dla robienia zdjęć każdemu kawałkowi ciasta lub porcji sałatki ;)
    dzisiaj nadrabiaj w jedzeniu pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. wybacz, nie chcę nic mówić i się czepiać jak patrzę na myset. Ale Ty wcale dużo nie jesz;), ja ćwicząc jakąś godzinkę dziennie np. rowerek, jem więcej od Ciebie a potrafię schudnąć trochę, a co dopiero jakbym jadła ciągle takie zdrowe orzechy, a jestem częściowo po drastycznej diecie, nadal walczę o odzyskanie okresu, czyli problemy z hormonami, mam przykro niedowagę, a nie wiem- nie tyję . Moja mama też sie dziwi. Ciekawe ile po świętach wleci kg. bo sprawdzam ile moge przytyć więc jem 10x więcej xp.
    ( nie na temat, ale jak sama mówiłaś, że wcale dużo nie jesz, a czasami tyjesz, to chciałam coś powiedzieć,przepraszam;), i zastanawia mnie to-dlaczego... od czego to zależy? hym..

    Kiki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz za co przepraszać :). Wiem, że jem mało jak na ten wiek i aktywność fizyczną, ale nie próbuję się odchudzać. Nurtuje mnie jednak fakt, że tyję. Lubię jeść i chętnie jadłabym więcej, ale z drugiej strony nie chodzę też głodna.
      Może w Twoim przypadku po prostu po jakimś czasie organizm zareaguje tyciem - czasami tak bywa. Życzę powodzenia, jeżeli to Twój cel :).

      Usuń
  15. mniam jakie kanapeczki:)
    z niecierpliwością oczekuję na to wspaniałe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne kanapeczki
    wesołego alleluja

    OdpowiedzUsuń
  17. Wylizywanie koncowek miksera!!!!!!! <3

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie, będzie mi bardzo miło. :)
Anonimowych użytkowników proszę jednak o podpisywanie się.
Uprzedzam też, że komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą akceptowane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...