poniedziałek, 14 maja 2012

~

Owsianka z burakiem, ricottą, pistacjami, miodem i cynamonem.
Porridge with beet, ricotta, pistachios, honey and cinnamon.

Patriotycznie się zrobiło ;).
Nie wiem, czy pisałam tydzień temu, że sprawdzian z chemii, którego tak się bałam, w istocie jest dopiero dzisiaj. Tak właśnie Emma słucha na lekcjach ;).
Idę więc właśnie na świadome chemiczne samobójstwo.

A tak w ogóle, to Ala zaprosiła mnie do zabawy blogowej dotyczącej książek i miałam dziś odpowiedzieć na te pytania pod postem, ale nie mogę ich znaleźć na jej blogu... A szkoda, bo czytać lubię i chętnie bym coś o tym powiedziała, bo ciągłe czytanie o mnie powoli pewnie robi się nudne ;).

20 komentarzy:

  1. http://petitparis-forbreakfast.blogspot.com/2012/05/5-kate-aime-les-livres.html tu są pytanie, myślę, że o te chodziło. :) jak ten burak??? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie o te chodziło, dziękuję :) Jutro na nie odpowiem.
      A co do buraka, to pytasz czy smakowało czy jak to zrobiłam? ;)

      Usuń
    2. Wlasciwie to i jedno i drugie :D

      Usuń
    3. Smakowało bardzo, a niżej napisałam, jak to zrobić :) Tylko trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z tym burakiem, musi być mały, żeby jego smak nie przytłaczał.

      Usuń
  2. burak? wow, muszę tego spróbować ;p Napiszesz jak to zrobiłaś? ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małego buraka ugotowałam w osolonej wodzie i zblendowałam na puree, które potem dodałam pod koniec gotowania się owsianki :).

      Usuń
    2. dzięki, na pewno skorzystam :)

      Usuń
  3. A tego buraka wsadziłaś tam startego, czy sam sok? Bo kolor cudowny! Rzeczywiście idealne danie na Euro ;)
    A i dopiero dziś miałam okazję nadrobić weekendowe zaległości i zachwyciła mnie kremowa czekoladowa szklanka z wczorajszego śniadania. Wspaniała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie...nie wątpię w dobry smak. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. 1. O jakiej porze dnia czytasz najchętniej?
    2. Gdzie czytasz?
    3. Jaki rodzaj książek najchętniej czytasz?
    4. Jaką książkę ostatnio kupiłaś/dostałaś?
    5. Co czytałaś ostatnio?
    6. Co czytasz obecnie?
    7. Używasz zakładek czy zaginasz ośle rogi?
    8. E-book czy audiobook?
    9. Jaka jest twoja ulubiona książka z dzieciństwa?
    10. Którą z postaci literackich cenisz najbardziej?
    11. Ulubiona pozycja książkowa?
    P3zepraszam, jakos przypadkiem usunelam posta z moimi pytaniami i odpowiedziami, nie wiem czy da sie to jeszcze odzyskac :c
    Wygląda slicznie z burakiem! Nigdy jeszcze tak nie łączylam smakow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz za co przepraszać, blogger czasami sam świruje ;) Dziękuję, jutro odpowiem pod śniadaniem.

      Usuń
  6. odważnie z tym burakiem:) ale w sumie buraki są słodkie, pistacje w miare słone, więc smakowo zapewne pięknie się to uzupełnia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja lubię mannę z puree buraczanym, ale zwykle dodaję jeszcze odrobinkę syropu z agawy albo miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej :) Mam takie może głupie pytanie, ale w zasadzie byłaś pierwszą osobą która nasunęła mi się na myśl :D

    Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam awocado! Po prostu miałam jakąs wewnętrzną blokadę, ta konsystencja mnie trochę zniechęcała :P Ale oglądając Twoje wpisy śniadaniowe, jakoś postanowiłam się przełamać... :)

    I tu nasuwa się moje pytanie: co poleciłabyś dla takiego ignoranta kulinarnego jak ja, na swój debiut z awocado, tak żeby się do niego nie zniechecić na stałe? :D

    Pozdrawiam, Małgosia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zbieg okoliczności, dziś miałam w ręce moje dojrzałe awokado i jutro będzie z nim śniadanie :).
      A co do tematu - myślę, na początek, aby się nie zrazić, zrobiłabym dobrze przyprawione guacamole bez zbędnych dodatków (eksperymenty z twarogiem, tuńczykiem itp. zostaw na później ;)), czyli pieprz, sól, kilka kropli z cytryny, ew. trochę chilli i możesz dać czosnek oraz cebulę, ale ja warzywa zawsze pomijam (wolę, gdy ma całkiem gładką konsystencję).
      Polecałabym też jajecznicę (awokado jest stworzone do połączenia z jajkami ;)) lub koktajle z nim - nie jest bardzo wyczuwalne, a dzięki niemu koktajl ma fajną konsystencję i tylko lekki posmak awokadowy :) Ja robię z całego banana, połowy awokado i 3-4 łyżek jogurtu naturalnego (lub 1/2 szklanki mleka).

      Ale jednak byłabym raczej na początek za guacamole. I też nie smaruj nim chleba zbyt grubo, ale też nie jak masłem ;) Chociaż sałatka z awokado też może być dobra... Dobrze komponuje się z pomidorami, a pomidory z mozzarellą. Do tego rukola lub inna ulubiona sałatka, troszkę cytryny, przypraw, na wierzch prażone orzechy ziemne lub pestki słonecznika i... to nie może nie być pyszne :).

      Czekam na relację z pierwszego spotkania z awokado!

      /wiesz kiedy owoc jest dojrzały i jak zabierać się do niego zabierać, prawda?/

      Usuń

Zostaw ślad po sobie, będzie mi bardzo miło. :)
Anonimowych użytkowników proszę jednak o podpisywanie się.
Uprzedzam też, że komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą akceptowane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...