Owsianka z burakiem, ricottą, pistacjami, miodem i cynamonem.
Porridge with beet, ricotta, pistachios, honey and cinnamon.
Patriotycznie się zrobiło ;).
Nie wiem, czy pisałam tydzień temu, że sprawdzian z chemii, którego tak się bałam, w istocie jest dopiero dzisiaj. Tak właśnie Emma słucha na lekcjach ;).
Idę więc właśnie na świadome chemiczne samobójstwo.
A tak w ogóle, to Ala zaprosiła mnie do zabawy blogowej dotyczącej książek i miałam dziś odpowiedzieć na te pytania pod postem, ale nie mogę ich znaleźć na jej blogu... A szkoda, bo czytać lubię i chętnie bym coś o tym powiedziała, bo ciągłe czytanie o mnie powoli pewnie robi się nudne ;).
http://petitparis-forbreakfast.blogspot.com/2012/05/5-kate-aime-les-livres.html tu są pytanie, myślę, że o te chodziło. :) jak ten burak??? :D
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie o te chodziło, dziękuję :) Jutro na nie odpowiem.
UsuńA co do buraka, to pytasz czy smakowało czy jak to zrobiłam? ;)
Wlasciwie to i jedno i drugie :D
UsuńSmakowało bardzo, a niżej napisałam, jak to zrobić :) Tylko trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć z tym burakiem, musi być mały, żeby jego smak nie przytłaczał.
Usuńburak? wow, muszę tego spróbować ;p Napiszesz jak to zrobiłaś? ;]
OdpowiedzUsuńMałego buraka ugotowałam w osolonej wodzie i zblendowałam na puree, które potem dodałam pod koniec gotowania się owsianki :).
Usuńdzięki, na pewno skorzystam :)
UsuńA tego buraka wsadziłaś tam startego, czy sam sok? Bo kolor cudowny! Rzeczywiście idealne danie na Euro ;)
OdpowiedzUsuńA i dopiero dziś miałam okazję nadrobić weekendowe zaległości i zachwyciła mnie kremowa czekoladowa szklanka z wczorajszego śniadania. Wspaniała! :)
Ugotowanego i zblendowanego ;)
UsuńCiekawe połączenie...nie wątpię w dobry smak. ;)
OdpowiedzUsuń1. O jakiej porze dnia czytasz najchętniej?
OdpowiedzUsuń2. Gdzie czytasz?
3. Jaki rodzaj książek najchętniej czytasz?
4. Jaką książkę ostatnio kupiłaś/dostałaś?
5. Co czytałaś ostatnio?
6. Co czytasz obecnie?
7. Używasz zakładek czy zaginasz ośle rogi?
8. E-book czy audiobook?
9. Jaka jest twoja ulubiona książka z dzieciństwa?
10. Którą z postaci literackich cenisz najbardziej?
11. Ulubiona pozycja książkowa?
P3zepraszam, jakos przypadkiem usunelam posta z moimi pytaniami i odpowiedziami, nie wiem czy da sie to jeszcze odzyskac :c
Wygląda slicznie z burakiem! Nigdy jeszcze tak nie łączylam smakow
Nie masz za co przepraszać, blogger czasami sam świruje ;) Dziękuję, jutro odpowiem pod śniadaniem.
Usuńodważnie z tym burakiem:) ale w sumie buraki są słodkie, pistacje w miare słone, więc smakowo zapewne pięknie się to uzupełnia:)
OdpowiedzUsuńJa lubię mannę z puree buraczanym, ale zwykle dodaję jeszcze odrobinkę syropu z agawy albo miodu :)
OdpowiedzUsuńU mnie też przecież był miód ;)
UsuńJak go zrobić?!
OdpowiedzUsuńWyżej podałam przepis :)
UsuńDzięki! :) jutro będzie próba!
UsuńHej :) Mam takie może głupie pytanie, ale w zasadzie byłaś pierwszą osobą która nasunęła mi się na myśl :D
OdpowiedzUsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam awocado! Po prostu miałam jakąs wewnętrzną blokadę, ta konsystencja mnie trochę zniechęcała :P Ale oglądając Twoje wpisy śniadaniowe, jakoś postanowiłam się przełamać... :)
I tu nasuwa się moje pytanie: co poleciłabyś dla takiego ignoranta kulinarnego jak ja, na swój debiut z awocado, tak żeby się do niego nie zniechecić na stałe? :D
Pozdrawiam, Małgosia ;)
Ale zbieg okoliczności, dziś miałam w ręce moje dojrzałe awokado i jutro będzie z nim śniadanie :).
UsuńA co do tematu - myślę, na początek, aby się nie zrazić, zrobiłabym dobrze przyprawione guacamole bez zbędnych dodatków (eksperymenty z twarogiem, tuńczykiem itp. zostaw na później ;)), czyli pieprz, sól, kilka kropli z cytryny, ew. trochę chilli i możesz dać czosnek oraz cebulę, ale ja warzywa zawsze pomijam (wolę, gdy ma całkiem gładką konsystencję).
Polecałabym też jajecznicę (awokado jest stworzone do połączenia z jajkami ;)) lub koktajle z nim - nie jest bardzo wyczuwalne, a dzięki niemu koktajl ma fajną konsystencję i tylko lekki posmak awokadowy :) Ja robię z całego banana, połowy awokado i 3-4 łyżek jogurtu naturalnego (lub 1/2 szklanki mleka).
Ale jednak byłabym raczej na początek za guacamole. I też nie smaruj nim chleba zbyt grubo, ale też nie jak masłem ;) Chociaż sałatka z awokado też może być dobra... Dobrze komponuje się z pomidorami, a pomidory z mozzarellą. Do tego rukola lub inna ulubiona sałatka, troszkę cytryny, przypraw, na wierzch prażone orzechy ziemne lub pestki słonecznika i... to nie może nie być pyszne :).
Czekam na relację z pierwszego spotkania z awokado!
/wiesz kiedy owoc jest dojrzały i jak zabierać się do niego zabierać, prawda?/