Też dzisiaj na śniadanie zrobiłam sobie polentę. Tylko z kaszy, dobrze ugotowaną i pokrojoną w trójkąty. Z cynamonem i owocami... Kukurydza to niezwykle wszechstronne warzywo :)
pierniczkowa, tak samo jak mannę :). Aby uzyskać gęstą kaszkę, należy dać 2,5 łyżki na szklankę płynu, a na dwie szklanki, jeśli bardziej leistą. Ja wybrałam tę pierwszą opcję: zagotowałam szklankę mleka sojowego, wsypałam kaszę i mieszałam. Po ok. 2 minutach ściągnęłam z gazu, dodałam pokrojonego banana i wymieszałam z cynamonem. Przygotowałam sos (pokrojona w kostkę figa prażona na patelni z wodą i dżemem figowym). Jeśli w tym czasie kaszka zgęstniała, to należy dolać wody lub mleka. Przełożyłam ją do miseczki wraz z serkiem, dodałam resztę banana, polałam sosem i posypałam cynamonem. Tyle :)
Zostaw ślad po sobie, będzie mi bardzo miło. :) Anonimowych użytkowników proszę jednak o podpisywanie się. Uprzedzam też, że komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą akceptowane.
Prezentuje się obłędnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńa co to ta polenta? :D
OdpowiedzUsuńI jak? Smakowało? :D
OdpowiedzUsuńOj tak :D Banany i figi to moje stałe punkty :D
OdpowiedzUsuńTeż dzisiaj na śniadanie zrobiłam sobie polentę. Tylko z kaszy, dobrze ugotowaną i pokrojoną w trójkąty. Z cynamonem i owocami...
OdpowiedzUsuńKukurydza to niezwykle wszechstronne warzywo :)
Pozdrawiam,
Wiera
Nigdy nie próbowałam polenty, ale chyba się skuszę bo takie danie baardzo apetycznie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńSiaśka, polenta to kasza kukurydziana.
OdpowiedzUsuńslyvvia, no ba! :)
Proszę podaj przepis na polentę. Od dawna planuję przygotować sobie taką, ale nie wiem jak zrobić!
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńpierniczkowa, tak samo jak mannę :).
OdpowiedzUsuńAby uzyskać gęstą kaszkę, należy dać 2,5 łyżki na szklankę płynu, a na dwie szklanki, jeśli bardziej leistą.
Ja wybrałam tę pierwszą opcję: zagotowałam szklankę mleka sojowego, wsypałam kaszę i mieszałam. Po ok. 2 minutach ściągnęłam z gazu, dodałam pokrojonego banana i wymieszałam z cynamonem. Przygotowałam sos (pokrojona w kostkę figa prażona na patelni z wodą i dżemem figowym). Jeśli w tym czasie kaszka zgęstniała, to należy dolać wody lub mleka. Przełożyłam ją do miseczki wraz z serkiem, dodałam resztę banana, polałam sosem i posypałam cynamonem. Tyle :)
Jedna z moich ulubionych kasz;-)
OdpowiedzUsuńO, dziewczyno ! nic dodać nic ująć. Połączenie- mistrzostwo świata! Śniadanie idealne <3
OdpowiedzUsuń=*