poniedziałek, 13 lutego 2012

~


polenta z serkiem capri, orzechami ziemnymi oraz jabłkiem duszonym z cukrem i cynamonem.
polenta with capri cheese, peanuts and apple stewed with sugar & cinnamon.

14 komentarzy:

  1. Ooo jak ja dawno nie jadłam polenty. Do nadrobienia, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ty już nie pierwszy raz mnie takimi zdjęciami torturujesz. I to przed śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zrobić polentę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak mannę: aby była gęsta, dajesz 2-3 łyżki kaszy na szklankę płynu (wody lub mleka), a by uzyskać bardziej leistą, to na dwie szklanki.
      Zagotowujesz wodę/mleko, wsypujesz kaszę i mieszasz energicznie. Zostawiasz na wolnym ogniu, po 3 minutach ściągasz z gazu i odstawiasz jeszcze na jakieś 5 minutek do napęcznienia. Dodajesz dodatki i zajadasz :)

      Usuń
  4. Serek capri, to ten włoski, przypominający nasz twaróg? uwielbiam go! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jest to serek typu włoskiego, ale mi naszego twarogu w ogóle nie przypomina ;) konsystencję ma takiego bardzo zwartego, mocno przemielonego twarogu (nasze natomiast są takie ziarniste), a w smaku przypomina mi ricottę. ale to moje zdanie ;)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawa kompozycja smaków.

    OdpowiedzUsuń
  6. :D a ja już wiem co to polenta haha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłam serka Capri, muszę kupić :)
    Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna propozycja. Myślę, że kiedyś na pewno się na nią skuszę ; )

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi zawsze mało polenty, tak szybko znika. ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój zestaw wygląda bardzo apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam serek capri! Mój ulubiony, od razu po wiejskim:)!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie, będzie mi bardzo miło. :)
Anonimowych użytkowników proszę jednak o podpisywanie się.
Uprzedzam też, że komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą akceptowane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...