wtorek, 6 marca 2012

~



jajka w koszulkach ze szczypiorkiem, chleb żytni z polędwicą drobiową, papryka, chałwa.
poached eggs with chives, rye bread with chicken loin, pepper, halvah.


Lubię siedzieć w domu, tak bez wyraźniego powodu. A, bo muszę nauczyć się na historię (średniowiecze!) i dokończyć rysunek secesyjny na WOK (swoją drogą; moja nauczycielka wygląda jak Snape), a do tego napisać konspekt na PO. A nuż kiedyś będę musiała wyciągać kogoś z pożaru? Szkoda tylko, że zabieram się za to 24 h przed godziną zero. A wolę nie ryzykować nieoddaniem pracy na czas byłemu panu wojskowemu...
Tak więc wstaję o 6, gotuję jajka z książką od historii w ręku, jem śniadanie czytając o pożarach i patrzę przez okno na całkiem niezłą pogodę... A tak z innej beczki; chyba w tym roku wreszcie znowu założę rolki.

28 komentarzy:

  1. zazdroszczę rolek ;d myślę nad zakupem ale dopiero w wakacje ;d
    jajka wyglądają fenomenalnie ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nauczyłam się jeździć na rolkach ostatniej jesieni i zamierzam praktykować już niedługo :D
    chałwa.. marzy mi sie owsianka z chałwą, chyba wiem, co będe mieć jutro na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rolki, dla mnie poza bieganiem to ulubiony sport, więc trzymam kciuki! Przyznam się, że w tym roku już kilka razy byłam nie mogłam się powstrzymać:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolki sa ekstra, ja juz czekam na ,,wielkie otwarcie sezonu,, ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dziś też jajecznie. Swoją drogą nie jadłam nigdy jajka w koszulce;< A na pewno w towarzystwie kanapek smakuje bosko.

    OdpowiedzUsuń
  6. jak robisz te jajka?? bo wyglądają bosko!! i fajnie tak poczytać co u Ciebie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagotowuję wodę i wlewam 3 łyżki octu winnego. Jajko wbbijam do miseczki i gdy woda się zagotuje, wlewam je "z rozpędem" ;) w miejsce, gdzie jest najwięcej bąbelków. Ewentualnie pomagam sobie łyżką, by miało jakiś kształt, gotuję 3 minuty i wyciągał łyżką cedzakową.

      Usuń
    2. czy takie jajko różni się w smaku od gotowanego w skorupce? Muszę przyznać, że wygląda obłednie :)

      Usuń
    3. Wybredny mógłby powiedzieć, że czuć posmak octu, ale moim zdaniem nie, a przynajmniej w niczym to nie przeszkadza. Jeśli chodzi o samo jajko, to nie, chociaż też zależy od tego, ile będziesz je gotować (tak jak z tym w skorupce - im dłużej, tym żółtko twardsze).

      Usuń
    4. Wreszcie będę wiedziała jak zrobić jajka w koszulkach :) Zawsze mnie ciekawiły.
      Co do śniadania podoba mi się :) Myślałam, na pierwszy rzut oka, że chałwa to tuńczyk :D

      Usuń
  7. Śniadanie idealne ! Zdrowe, pyszne i pełnowartościowe. Brawo !

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze sobie kupić dobre rolki, bo w moich nie da się jeździć, a w ogóle to niestety nawet nie za bardzo jest gdzie... :(
    Nigdy nie wychodziły mi jajka w koszulkach, wolę ugotować je na miękko i delikatnie obrać :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zajrzałam po paru dniach przerwy z powodu braku czasu na twojego bloga i jestem pod wrażeniem zmian :) Bardzo mi się podoba pomysł nowego bloga, z pewnością będę zaglądała :) Też bym chciała jeść regularnie i nie stale to samo.
    Podoba mi się też, że dodajesz coś więcej, a nie tylko zdjęcia ze śniadaniem.

    OdpowiedzUsuń
  10. jajka ze szczypiorkiem<3

    chałwa z bakaliami?:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie żółtko. Wspaniale to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Taaak! Rolki to jest to. ;)
    Moje ukochane jaja! ;3

    OdpowiedzUsuń
  13. Jajka obłędne!
    A mi się wrotki marzą *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Juz od dluzszego czasu zabieram sie za te jajka... ;)
    A tak nie do tematu, o ktorej zwykle jesz kolacje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Między 20 a 21; zależy, jak mi wypada trening ;)

      Usuń
  15. jajeczka wyszły Ci świetnie!
    szkoda, że nie mieszkamy w jednym mieście, bo ja nikt ze znajomych nie ma rolek...a poza tym, ciekawi mnie, jak wygląda żeńska wersja Snape'a :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Jestem zdania, że szczypiorek został wymyślony specjalnie do jajek. Na takie z płynnym żółtkiem mam wielką ochotę. Bardzo apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie na darmo jajka je się ze szczypiorkiem :) Jajka zakwaszają orgaznim a szczypior ma dzialanie odwrotne, dlatego łączenie tych dwóch produktów jest nawet wskazane :)

      Usuń
  17. U mnie tez dzisiaj jajka na twardo :D Jednak zdecydowanie lubie jajka jak białko jest ścięte a żółtko płynne (to chyba na wpółtwardo) :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na miękko.
      Na półtwardo (czy półmiękko, jak kto woli) to gdy żółtko, jak sama nazwa wskazuje, jest w połowe twarde, a w połowie płynne.
      A myślałaś, że na miękko to i białko płynne, i żółtko? Jak surowe jajo? :D

      Usuń
  18. takiego jajka nie jadłam jeszcze, ale się przymierzam :D
    mmm i ta chałwa <3

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam chałwę:))
    jak wiosennie ten szczypiorek:)

    OdpowiedzUsuń
  20. poszłam za przykładem i dodałam moje menu dzisiejsze... ale raczej rzadko będę to powtarzać :D

    OdpowiedzUsuń

Zostaw ślad po sobie, będzie mi bardzo miło. :)
Anonimowych użytkowników proszę jednak o podpisywanie się.
Uprzedzam też, że komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą akceptowane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...