sobota, 25 sierpnia 2012

~



Kluski lane na mleku z kakaowymi naleśnikami, awokado i egipską chałwą.
Muggy noodles with milk, cocoa crepes, avocado and egyptian halvah. 

Taka sobie wariacja z ulubionymi produktami ;). Gdyby dodać do tego jeszcze masło orzechowe, czekoladę i ricottę...  

25 komentarzy:

  1. Z pewnością Twoja podniebienie powędrowało do bram raju, po takim śniadaniu... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenia. Zarówno kluski lane z naleśniki, jak i awokado z chałwą brzmią dla mnie nieco dziwnie ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem właśnie, też mam takie wrażenie jak patrzę na te zdjęcia ;) Ale smak z pewnością nie był dziwny, tylko rewelacyjny :)

      Usuń
  3. A było dodać, napewno by smakowało!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy aż takie pomieszanie smaków smakowałoby dobrze ;)

      Usuń
  4. kluski lane na mleku - to jedno z moich ulubionych dań ;) a ty jeszcze dodałaś do tego pyszne naleśniki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. genialny pomysł! świetnie to wygląda i pewnie tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł! chociaż jestem pełna, zjadłabym tą miseczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kluski i naleśniki? Hmm, czemu nie. Pomysłowo a przypuszczam, że też pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Emma szalejesz na całego:)
    Rozpustne to Twoje śniadanko:)
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna wariacja, różnorodność kolorów, smaków i tekstur. Świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę przepis! Na naleśniczki i kluski również, bo pysznie to wszystko wygląda.:D Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluski lane:
      1/2 jajka (robiłam mniejszą porcję; pół zostawiłam na drugą porcję później ;))
      czubata łyżka mąki
      trochę wody/mleka
      pełna szklanka mleka

      Jajko mieszam z mąką. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaję trochę wody lub mleka. W efekcie ma mieć konsystencję jak śmietana, aby po przechyleniu kubka masa spływała w dół, ale bardzo wolno.
      Gotuję mleko, a gdy się zagotuje, zmniejszam gaz i wlewam cienkim strumieniem masę kluskową, ciągle mieszając. Po wlaniu doprowadzam na chwilę do wrzenia, po czym wyłączam gaz i odstawiam jeszcze na chwilę, by kluseczki napęczniały.

      Naleśniki:
      1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki mleka
      jajko
      szczypta proszku do pieczenia
      szczypta soli
      czubata łyżeczka kakao

      Wszystkie składniki miksuję na gładką masę i smażę naleśniki. Z tych proporcji wyszły mi 4 sztuki na patelni o śr. 18 cm, więc do śniadania użyłam dwóch.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie!:)

      Usuń
  11. super pomysł na śniadanie!
    bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszne połączenie:)
    Nie jadłam jeszcze naleśników z mlekiem.. ale ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  13. porywam wszystko! tak pysznie wygląda...ach, ale się rozmarzyłam : D

    OdpowiedzUsuń
  14. A myślałam, że już nie jesteś w stanie niczym mnie zaskoczyć ;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak by była opcja lubię to przy komentarzach to z pewnością bym ją użyła ;d

      Usuń

Zostaw ślad po sobie, będzie mi bardzo miło. :)
Anonimowych użytkowników proszę jednak o podpisywanie się.
Uprzedzam też, że komentarze są moderowane, a te obraźliwe nie będą akceptowane.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...