Ricotta hotcakes z bitą śmietaną i truskawkami.
Ricotta hotcakes with whipped cream and strawberries.
Macie jakieś sprawdzone przepisy na ricottę? Tak ją uwielbiam, ale w tych plackach, na kanapkach, gofrach, naleśnikach już mi się znudziła.
Chodzi mi o takie dania, w których wyraźnie czuć jej smak ;).
muszę kupić tą ricottę;)
OdpowiedzUsuńmoja mama mówi,ze już kolejne uzależnienie mam-masło orzechowe, ciągle cos chodze, nypie, szukam,podjadam, sama nie wiem czego chcę, a mi się chce zwyczaje masła orzechowego bo brak już od wtorku!;(
Jadę dzisiaj gdzieś, i mam Zamośći-M&S, ale trzeba zrobić dodatkowo 71 km... wątpie,że przekonam mame, chociaż znając mój upór...xD
Mam dokładnie tak samo, tylko że już od 2 tyg. nie mam masła orzechowego.;<
UsuńA placuszków z ricottą jeszcze nie jadłam, jak na razie.;D
W pierogach, serniku, tartach, cannelloni lub innych makaronach i lazaniach, chłodnik owocowy z ricottą, a jeśli chodzi o konkret i to mój ulubiony przepis gdzieś między moją ciocią a kwestią smaku, makaron z tartą cukinią i ricottą. ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie spotkałam się z wieloma przepisami na ricottę w serniku, pierogach, makaronach itp., ale zastanawiam się - jej smak jest bardzo wyczuwalny? Uwielbiam ją, ale zawsze wydawało mi się, że na takie połączenia jest zbyt delikatna i inne składniki ją stłumią.
UsuńMoim zdaniem w najczęściej uskutecznianym przeze mnie daniu z nią, właśnie tym ostatnim, bardzo współgra z cukinią, która wg mnie też nie ma aż tak wyrazistego smaku. Polecam coś w stylu http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_z_cukinia/makaron_z_cukinia_serem_bialym/przepis.html tylko, że ja cukinię trę na tarce, a z ricotty robię swoisty kremowy sos. Jeśli chodzi o jej dodatek do serników etc., cóż, jest po prostu dobrym substytutem twarogu. :)
UsuńO, fajny przepis, zapisuję :) Właśnie interesują mnie mnie te serniki, ale ponieważ ricotta to drogi ser, to wolałabym wcześniej się dowiedzieć, czy w ogóle jest wyczuwalna w smaku...
UsuńTwoje śniadanie wygląda bajecznie. Podobne placki mam w planach zrobić jutro;) Wczoraj na śniadanie robiłam Twój wypiek owsiany bananowo - kokosowy. Wyszedł bardzo dobry;) A co do ricotty to ja z niej robię często takie bułki: http://mojewypieki.blox.pl/2010/05/Slodkie-buleczki-lodeczki-z-ricotta-i-zurawina.html Są przepyszne;) Moja mama też tak sądzi i ciągle się pyta kiedy je znów zrobię;) Tylko zastepuję połowe ilości mąki mąką pełnoziarnistą.Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńania_1703
Bułeczki wyglądają świetnie, muszę się na nie skusić w wolnym czasie :)
UsuńRicotta, bita śmietana, truskawy - jestem w niebie. U mnie dzisiaj ricotta na kanapkach, polecam z masłem orzechowym lub z rukolą :)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie! <3 zapraszam do mnie na pełnoziarniste ciasto marchewkowe na moim nowym blogu! :)
OdpowiedzUsuńPolecam zapiekaną owsiankę z ricottą: http://kulinarne-igraszki-kikimory.blogspot.com/2012/01/zapiekana-owsianka-z-ricotta.html ^^
OdpowiedzUsuńMam teraz zapas ricotty i przymierzam się do zrobienia takich sufletów: http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/2011/08/suflety-serowe-z-owocami-jagodowymi.html
O, owsiankę na pewno zrobię, wygląda bajecznie! Te suflety też są niezłe, ale do końca potrafię sobie wyobrazić wielkość tych kokilek... Ja mam dwie małe i dwie duże, z czego ta duża starcza mi jako większa część śniadania ;)
Usuńnigdy nie jadłam ricotty, muszę koniecznie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńplacuszki wyglądają wyśmienicie!
wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńja uwielbiam wszelkiej maści serniki z ricottą, szczególnie te na zimno gdzie ricotta zmieszana jest z musem ze świeżych owoców :)
OdpowiedzUsuńna wytrawnie często dodaję ją to farszu szpinakowego i czasami do jajecznicy, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję :) ogólnie także kocham ricottę i zawsze znajdę sposób, aby ją gdzieś przemycić
życze owocnych poszukiwań nowych pomysłów na ricottę :))
Moja mama nie znosi serników na zimno (jadła je niemal codziennie w dzieciństwie...), ale może wypróbuję taki, może się przekona :).
Usuńsernik na zimno na herbatnikach digestive z ricottą i malinami lub truskawkami♥ smakuje inaczej niż te zwykłe zalewane galaretkami :)
UsuńTeż lubię ricottę, ale przyznam, że nie znam żadnych zaskakujących z nią przepisów. Choć pamiętam, że na wakacjach we Włoszech furrorę robiła ciepła bagietka z ricottą i pomidorem ;)
OdpowiedzUsuńO, już wiem, co będzie na najbliższe śniadanie w leniwy poranek, dziękuję! :)
Usuńmm, ulubione śniadanko :)
OdpowiedzUsuńa mi sie ricotta w lodowce marnuje ;p jutro sniadanie czeka
OdpowiedzUsuńa ja kocham ją w makaronie z suszonymi pomidorami i oliwą (;
OdpowiedzUsuńchrupiące pieczywko a na to ricotta polana miodem i posypana prażonymi orzeszkami pinii/płatkami migdałów. Wg mnie połączennie idealne... :)
OdpowiedzUsuń